Et billede af en dreng, der sidder i skrædderstilling, omringet af fire smartphones, med hænder, der stikker ud fra skærmene og peger anklagende mod ham. Rundt om ham svæver symboler som to brækkede hjerter, en sur smiley, Messenger-ikonet, en dislike-tommelfinger og en besked med tre udråbstegn.

Bliver dine billeder delt?

Et billede af en dreng, der sidder i skrædderstilling, omringet af fire smartphones, med hænder, der stikker ud fra skærmene og peger anklagende mod ham. Rundt om ham svæver symboler som to brækkede hjerter, en sur smiley, Messenger-ikonet, en dislike-tommelfinger og en besked med tre udråbstegn.

bliver dine billeder delt?

Send aldrig billeder til nogen, du ikke kender

Du skal aldrig sende billeder af dig selv til nogen på internettet, selvom de siger, de er på din alder.

Nogle voksne kan udgive sig for at være børn for at få dig til at sende billeder og bruge dem til at true dig.

Når du sender et billede, kan du ikke styre, hvem der ser det eller deler det. Hvis nogen presser dig til at sende billeder, så fortæl det til en voksen, du stoler på. Det er altid okay at sige nej.

Hvis dit billede eller din video er blevet delt uden din tilladelse, er det ikke din skyld. Du har ikke gjort noget forkert.

Det kan føles godt at dele billeder eller videoer med nogen, du stoler på, men hvis de deler dem videre, er det dem, der gør noget forkert, ikke dig.

Selvom det er vigtigt at være forsigtig med, hvem du deler private ting med, skal du huske, at det altid er den, der deler videre uden tilladelse, der har ansvaret – aldrig dig.

Måske blev du grebet af øjeblikket, eller måske tænkte du ikke over det?

Det er vigtigt, at du sletter billederne og beder dem, du har sendt dem til, om at slette dem også.

Det er også vigtigt at fortælle det til en voksen, du stoler på. En voksen skal hjælpe med at stoppe det og støtte dig, hvis du har brug for hjælp.

sådan kan du fortælle det

At fortælle en voksen, at nogen har delt billeder af dig uden din tilladelse, kan være svært, men det er vigtigt at tage skridt for at beskytte dig selv. Her er nogle råd til, hvordan du kan gøre det.

Vælg en voksen, du stoler på

Det kan være en forælder, lærer, rådgiver eller en anden, du føler dig tryg ved. Sørg for, at personen er en, du ved, vil tage problemet seriøst.

Vær direkte og ærlig

Start med at forklare situationen klart. Du kan sige noget som: “Jeg har brug for at fortælle dig noget vigtigt. Der er nogen, der har delt billeder af mig uden min tilladelse.”

Beskriv situationen konkret

Giv præcise detaljer om, hvad der er sket. Fortæl dem, hvem der delte billederne, hvor det skete (f.eks. sociale medier), og om du ved, hvor mange der har set dem.

Fortæl hvordan det får dig til at føle

Fortæl en voksen, du stoler på, hvordan du har det, så de forstår, at det ikke føles rart, at dine billeder er blevet delt. Du kan sige, at du føler, nogen har gjort noget, der ikke var okay, at du er forvirret eller ked af det.

Det hjælper at blive forstået

Hvornår må man ikke dele billeder?
  1. Man må ikke dele billeder at nogen der er nøgne eller i undertøj. Det er meget alvorligt og kan give problemer med politiet.
  2. Man må ikke dele billeder af nogen som ikke er klar over at billedet er taget.
  3. Det er ikke i orden at dele billeder for at gøre nogle andre ked af det. Det er mobning og derfor er det forkert.
  4. Du må aldrig tage, se på eller dele billeder, der viser børn i seksuelle situationer. Det er meget ulovligt.
skriv et brev

Hvis det stadig er svært at sige det direkte til en voksen, kan du bruge vores ‘skriv et brev’-formular, tage et screenshot og vise det til en voksen.
Du kan finde den her

Du kan anmelde forbrydelsen til politiets kontor eller ringe til 701448 for at anmelde det.

Hvis du, din familie eller en ven har været udsat for seksuelt misbrug online, eller hvis billeder er blevet delt uden samtykke, skal du anmelde det til politiet – både for din egen skyld, for din fremtid og for at beskytte en anden person.

Hvis der er delt billeder eller videoer af dig uden din tilladelse, så fortæl det til en voksen, du stoler på. Hvis nogen forsøger at sende dig billeder eller videoer, du ikke ønsker, eller har sendt noget uden din accept, skal det anmeldes. Derfor er det vigtigt at tale med en voksen, hvis du føler dig utryg.

Når du anmelder en digital sexkrænkelse, er det vigtigt at kunne dokumentere hændelsen, da det hjælper politiet med at forstå, hvad der er sket, og hvilke love der eventuelt kan være blevet brudt.

Det er politiets opgave at indsamle beviser, men billeder og videoer på internettet kan forsvinde hurtigt. Derfor kan du hjælpe ved at downloade eller tage screenshots af det materiale fra den hjemmeside/app, hvor du er vist.

Modtagelse af anmeldelsen: Politiet modtager oplysningerne, enten via telefon eller personligt fremmøde. De tager noter om hændelsen og indsamler grundlæggende informationer som tid, sted og involverede parter.

Vurdering af situationen: Politiet vurderer, om det er en akut sag, der kræver øjeblikkelig indsats, eller om det er en hændelse, der kan behandles senere.

Efterforskning: Politiet kan starte en efterforskning, hvor de indsamler beviser, afhører vidner og mistænkte og samarbejder med andre myndigheder, hvis nødvendigt. De kan også opfordre dig til at bidrage med yderligere oplysninger eller dokumentation.

Opfølgning: Politiet holder dig opdateret om sagen, især hvis det kræver videre efterforskning, eller hvis det fører til retsforfølgning.

Politiit biiliata titartagaa, matuani oqaaseq politiit allassimasoq

undersøgelse

hvad synes du om hjemmesiden?

Et billede af en pige der sidder på et værelse og holder en mobil. På skærmen kan man se Tusaanngas logo.

lad os hjælpe hinanden

SIANERFISSAQ

Tusaanngamut sianerit normu una atorlugu: 80 11 80

Ring

Ring til Tusaannga på nummer 801180.

SMS

Tusaanngamut SMS-erit normu una atorlugu: 1899

SMS

Send SMS til Tusaannga på nummer 1899.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat